петък, 30 май 2014 г.

Първата ми питка, многолистна


Тъй като това е първият ми опит за питка, реших да не рискувам с голямо количество, в случай че не се получи, и я направих за тава 28 см.

Продукти:
- 400 гр. брашно (и още около 100 гр. за доизмесване)
- 2 яйца
- сирене (пропуснах да го претегля като грамаж, 4 парчета за натрошване върху четирите листа тесто)
- 50 мл. олио
- 250 мл. прясно мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 с.л. захар
- 1 пакетче суха мая, за 500 гр. брашно
- 75 гр. краве масло, разрязано на 4 парчета
За намазване:
- 1 жълтък, разбит в малко прясно мляко.
- сусам за поръсване

1. Сухата мая се разтваря в малко количество от млякото, заедно със захарта и се оставя да кипне (да се появят балончета) за около 10-15 минути.
2. В голяма купа смесвам останалото прясно мляко, олиото, двете яйца. Когато маята е готова я сипвам към тях и разбърквам.
3. В друга голяма купа пресявам брашното и солта, смесвам ги и правя кладенче в средата, в което сипвам течната смес от първата купа. 
4. Разбърквам добре с лъжица и изсипвам върху набрашнен плот, където омесвам меко тесто.
5. Оставям тестото в тава, покрита с кърпа, за час и половина, за да втаса.
6. След като тестото е увеличило обема си около 2 пъти го размесвам отново за малко и го режа на 4 равни части. 

И тук започват сложните обяснения, които без снимков съпорт ще си останат най-вероятно безсмислени думи, нооо... все пак ще ги напиша:

7. Разточвам първата топка върху плота, нарязвам едно от четирите парчета масло и ги разсипвам върху разточения лист. Същото правя и с едно от парчетата сирене-натрошавам го върху листа. След това разточвам втората топка тесто, слагам я върху първата и отнова наръсвам с парчета масло и сирене. По същия начин процедирам и с останалите 2 топки тесто.
8. Полученият кръг от 4 листа тесто сгъвам през средата, за да се получи във форма на полумесец и разточвам на ... нещо като лента. Въпросната "нещо като лента"  също сгъвам през средата и отново разточвам. 
9. Получи се нещо като правоъгълник, който нарязах на 9 по-малки правоъгълни ленти. Тези ленти навих на руло и ги наредих в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.
10. Оставих да втаса за още половин час.
11. Загрях фурната на 190 градуса и сложих питката да се пече, като преди това я намазах с разбития жълтък с прясно мляко и поръсих със сусам. 
12. Пекох на 190 градуса, на долен и горен реотан и на 20-тата минута покрих отгоре питката с фолио и я допекох за още 20 минути на 180 градуса.
13. След като е питката е опечена (което проверих с дървена клечка за зъби), я напръсках с вода и я покрих с кърпа за 15-тина минути преди да я извадя.




Мноооого вкусна! Вече ми е любима!

~ Лилит ~

Няма коментари: