неделя, 25 януари 2015 г.

Портокалова баклава с шоколад


~ Лилит ~



Продукти:

- 1/2 пакет кори за баница от 400 гр.  
- 200 гр. краве масло

За плънката:
- 3 бр. яйца
- 100 гр. сурови бадеми, смляни не прекалено ситно
- 4 лъжици захар
- 4 лъжици грис
- 1 ч.л. бакпулвер
- канела
- 1 шоколад (от него за плънка и за украса)

За сиропиране:
- 1 чаша кафява захар (мусковадо)
- 1 чаша вода
- сок от един портокал

Забележки по темата:
* Шоколад в плънката всъщност не успях да сложа, защото го забравих, но идеята ми беше да начупя парченца така, че приблизително във всяка порция да има по малко разтопен млечен шоколад.

* Количествата са за малка тава за печене, около 30/18 см. (не ми се мери точно в момента), за 6-8 парчета.

* Предварително да кажа, че мусковадото ще даде различен вкус на баклавата, не като този, с който сме свикнали, а по-карамелен, леееко киселеещ. За мен това е дори по-интересно и вкусно.


Начин на приготвяне:
1. Маслото се разтопява. Тавата се намазва с масло и в нея, една по една се редят половината от корите, като всяка една от тях също обилно се намазва с кравето масло. 

2. Когато наредим половината от корите, върху тях изсипваме плънката от наситнени бадеми, разбитите с гриса, захарта и бакпулвера яйца, ароматизирани с канелата според вкуса. Парченцата шоколад също се наръсват отгоре, върху плънката, но както вече стана ясно - аз ги забравих.

3. Върху плънката продължаваме с нареждането на другата половина от корите, както и с обилното намасляване на всяка една от тях. (Маслото е много важно за вкуса на една баклава.)

4. След като сме наредили всички кори, с остър нож внимателно нарязваме на желаните като форма и големина парчета. Останалото разтопено масло разсипваме върху баклавата, особено в прорезите между парчетата.

 5. Печем за около 30-35 минути, на 180 градуса, до зачервяване.

6. Сиропът се прави от водата и захарта, като след завирането на водата се оставя да ври още 10 минути. След това се сваля от котлона, слага се ванилията и се изцежда сока на един портокал.

7. Принципът на сиропиране (в общия случай, защото съм чувала и за изключения) е горещ сироп във студена баклава или охладен сироп в гореща баклава. 

8. Оставя се в хладилника поне за една нощ, най-добре било за 24 часа, но не бих могла да знам, не търпя баклава в хладилника. 


2 коментара:

Карлсон С. Перков каза...

изглежда убийствено божествено

РабоХилница каза...

И на вкус е убийствено божествена :D